Vóór 13.00 besteld, in 1 werkdag bezorgd!
Levering door héél Nederland
Klanten beoordelen ons met een 9+
Bereken direct uw prijs
Bent u een hovenier? Bekijk dan hier uw mogelijkheden

Wat is straatgras?

Straatgras, ook wel tuintjesgras genoemd (Poa Annua). Het blad heeft weinig glans en is lichtgroen van kleur. Het is een algemeen voorkomend gras. Doordat straatgras het hele jaar bloeit, zaad vormt en kiemt, heeft het zeer veel kansen om zich te handhaven. Het is soms zelfs tweejarig. Op uitstekend onderhouden grasland en gazons komt altijd wel weer zaad van buitenaf. Zodra een kaal plekje in een perceel ontstaat, grijpt straatgras zijn kans. Straatgras kiemt al bij heel lage temperatuur waardoor het gemakkelijk een voorsprong krijgt op andere grassoorten. 

Het gras begint na opkomst vrijwel meteen te bloeien. Straatgras is een plant van de goede grond, waaraan het hoge eisen stelt. Het vervult een dankbare plaats als opvulgras voor kale plekken. Het kan goed tegen betreden, maar slecht tegen hitte en droogte. Het wordt aangetroffen op bouwland, in weiden, op sport- en speelvelden en in tuinen. Het is een zogenaamde cultuuropvolger; daar waar geen cultuur meer wordt bedreven, verdwijnt het vanzelf weer. 

Chemische bestrijding 

Sinds meerdere jaren is er geen toelating meer voor chemische bestrijding van straatgras. 

 Graszaadleveranciers kunnen graszaad niet 100% schoon aanleveren door nieuwe wetten/regels van de overheid. Wij als graszoden leverancier mogen niet meer chemisch bestrijden tegen straatgras. De overheid heeft zeer strenge controles: zoals controleren gif kast en bemonsteren van de percelen als daar geen verboden stoffen in de grond zit. Gebruik van robotmaaier die niet goed staat afgesteld kan eventueel straatgras vermeerderen.

Cultuurtechnische oplossingen 
Alleen met cultuurtechnische maatregelen is het toegestaan mogelijk het straatgras te onderdrukken. Hieronder geven wij de 3 mogelijkheden aan die toegepast kunnen worden:

1)    Daar het plantje ondiep wortelt kan het slecht tegen hitte en droogte. In de zomer het gras dan ook een tijd niet beregenen (± 2 à 3 weken), het straatgras zal afsterven, de andere grassen overleven, daar deze dieper wortelen.2)    Het gras 2 weken laten doorgroeien, hierna kort afmaaien (2 cm). Het maaisel afvoeren. Hierna bemesten met NPK of KAS meststof.Dosering NPK    3 kg per 100m2. (pas op voor verbranding)Dosering KAS     2 kg per 100m2. (pas op voor verbranding)In het voorjaar na de winter starten met NPK (12-10-18). Bemesten als het gras droog is, daarna inregenen. Bemesting tijdens het groeiseizoen (april – september) elke 6 – 8 weken herhalen. Na september niet meer bemesten. Hierna op de normale hoogte 2,5 à 3 cm blijven maaien, 2 keer per week. Het maaisel afvoeren.3)    Daar straatgras éénjarig is, soms ook 2 jarig, zal tijdens een winter met langdurige vorst het plantje uitvriezen en dood gaan.

Zorg altijd voor een goed gesloten grasmat, dan krijgt straatgras niet de kans om open plekken op te vullen. Straatgras is een algemeen voorkomend plantje dat sterk kiemkrachtig is en overal in de bodem aanwezig is, of kan overwaaien vanuit naburige percelen.

Persoonsgegevens worden gebruikt voor de personalisatie van advertenties. Cookies kunnen worden gebruikt voor zowel gepersonaliseerde als niet-gepersonaliseerde advertenties.. Door 'Oké, sluiten' te kiezen of naar een volgende pagina te navigeren geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor het aanpassen van de toestemming of lees onze privacy policy.
Annuleren