Graszoden leggen

Een gazon aanleggen met graszoden hoeft u niet veel moeite te kosten: het is heel eenvoudig. Graszoden laten leggen? Dat is niet nodig omdat Graszodenkopen.nl graszoden van topkwaliteit verkoopt. U kunt natuurlijk gras zaaien voor het verkrijgen van een mooi gazon, maar daar zitten nogal wat nadelen aan. De vogeltjes pikken namelijk uw graszaad weg, maar ook onkruid is erg hardnekkig. Daarnaast kunnen er nogal eens plensbuien vallen, wat het pril groeiende gras niet ten goede komt. Daarom kunt u beter graszoden leggen van Graszodenkopen.nl. Wij telen een gras voor u dat uitzonderlijk hoog van kwaliteit en mooi donkergroen van kleur is. Als u zelf graszoden wilt leggen, bent u lang niet zo duur uit als u mogelijk denkt: graszoden kopen bij Graszodenkopen.nl is veel goedkoper dan bijvoorbeeld bij uw lokale tuincentrum.

Wat heb je nodig om Graszoden goed te leggen?

 • Een spade, schoffel of een snijmachine voor het verwijderen van de oude grasmat.
 • Een schep of freesmachine voor het voorbereiden van de ondergrond.
 • Een (hooi)hark, waterpas of lat voor het egaliseren van de ondergrond.
 • Eventueel teelaarde voor het opvullen van grote oneffenheden.
 • Een mes voor het op maat snijden van de zoden. Dat kan bijvoorbeeld een gekarteld broodmes zijn.
 • Aanlegbemesting om de aanhechting en groei van het gras een boost te geven.

Optioneel is gebruik maken van een wals voor het egaliseren van het gazon en het aandrukken van de zoden.

Graszoden leggen stappenplan

Zelf graszoden leggen gaat gemakkelijk en snel. In dit volgende stappenplan leggen wij u precies uit hoe u het hele jaar door zelf graszoden kunt leggen.

Stappen:

 1. Oude grasmat verwijderen
 2. Ondergrond voorbereiden
 3. Bodem egaliseren
 4. Nieuwe graszoden leggen
 5. Na het graszoden leggen
 6. Gazon onderhoud
 7. Het complete stappenplan in video

1 – Oude grasmat verwijderen

Voordat u kunt beginnen met nieuwe graszoden leggen is het van belang dat de oude graszoden eerst worden verwijderd. Dit kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is het omspitten van uw gazon met een spade. Dit kunt u vervolgens herhalen over uw gehele gazon. Hier hangt echter ook een nadeel aan; als het gras te lang is dan blijven er vaak resten achter in de tuin. Het gevolg hiervan is dat na verloop van tijd uw bodem kan gaan inzakken. Mocht u echter een relatief klein gazon hebben, dan raden wij u aan om dit met een schoffel te doen.

De derde methode, één die wij vaak toepassen op het moment dat wij uw gazon gaan omspitten, is het gebruik van de snijmachine. Eventuele restjes gras langs de randen van uw gazon kunt u verwijderen met een schep. Na het lossnijden kan het oude gras vervolgens verwijderd worden.

2 – Ondergrond voorbereiden voor het leggen van graszoden

Na het verwijderen van het oude gras is de ondergrond zichtbaar, en gereed om graszoden op te leggen. Het is vervolgens belangrijk om de grond goed los te maken. Dit kan met een schep of met een freesmachine. Het losmaken van de grond stimuleert het bodemleven, en maakt het mogelijk de tuin vervolgens te egaliseren.

3 – Bodem egaliseren

Voor het egaliseren van de bodem kunt u een hark gebruiken. Hierbij gebruiken veel mensen de hark met de tanden naar beneden. Dit is een mooie oplossing om de grond goed los te werken, zoals in de stap hiervoor, maar dit maakt het vervolgens moeilijk om de tuin te egaliseren. Het is dan beter om dit te doen met de platte kant van de hark, dus met de tanden naar boven gericht. U kunt de tuin overigens ook egaliseren met bijvoorbeeld een waterpas of een lat. Dit doet u middels een “strijkende” beweging. Wat wij zelf aanraden is het gebruik van een hooihark. Is de grond te los, en lukt het egaliseren niet volledig? Dan is het zaak om de bodem vervolgens te walsen door er bijvoorbeeld overheen te lopen om de grond goed aan te drukken. Uiteraard kunt u ook een wals huren.

Zodra de grond ongeveer 2-3 centimeter lager licht dan de aangrenzende grasmat of straat, kunt u beginnen met het zelf graszoden leggen. De 2-3 centimeter is hierbij van belang, omdat de graszoden 2-3 centimeter dik zijn. Hierdoor zult u na het graszoden leggen een mooie overgang zien tussen de aangrenzende grasmat of straatwerk, én uw nieuwe gazon.

Heeft u grote oneffenheden in de ondergrond? Dan kan u de lager gelegen delen opvullen met teelaarde. Gebruik daarvoor bij voorkeur geen potgrond. Potgrond is namelijk zachter van structuur waardoor het gras mee gaat veren bij het betreden. Teelaarde heeft daarentegen een mooie stevige structuur.

4 – Nieuwe graszoden leggen

Na het egaliseren van de tuin kunnen we beginnen met graszoden leggen! Leg de graszode in de tuin, aansluitend aan de andere graszoden, en rol deze gemakkelijk uit. Komt u onderweg nog oneffenheden in uw bodem tegen doordat u er bijvoorbeeld overheen gelopen bent? Dan kunt u dergelijke plekken tijdens het graszoden leggen gaandeweg egaliseren.

graszoden leggen

4.1 Uitdagingen tijdens het graszoden leggen

Tijdens het leggen kunt u voor de uitdaging komen te staan dat uw graszoden doorrolt tegen bijvoorbeeld een muur. Dit maakt het afsnijden van de graszoden tijdens het graszoden leggen moeilijk. Het is dan beter om de grasrol vanaf de muur te rollen, zodat u ze vervolgens eenvoudiger kunt afsnijden. Dit kan overigens gewoon met een gekarteld broodmes. Een andere uitdaging waar wij vaak vragen over krijgen is het laten aansluiten van twee graszoden strak tegen elkaar. De meest eenvoudige manier om deze op maat te snijden is om ze over elkaar heen te leggen en door alle twee de zoden tegelijk te snijden. Verwijder vervolgens het meest onderliggende stuk zode, en u zult zien dat deze perfect tegen elkaar aansluiten.

4.2 Voorkom snijverlies tijdens het graszoden leggen

Heeft u lege plekken op uw gazon, bijvoorbeeld een baan langs uw muur of hekwerk? Dan is het noodzakelijk om delen van een graszode af te snijden om deze plekken op te vullen. Wij raden hierbij aan om de graszode dwars op deze plek te zetten om deze vervolgens af te snijden. Hiermee voorkomt u het meeste snijverlies en behoudt u de meeste m² voor de overige lege plekken om aan te vullen.

5 – Na het graszoden leggen

Na het aanleggen van uw kersverse gazon zijn er twee acties die wij aanraden om uit te voeren om te zorgen dat uw gazon zo gezond mogelijk groeit.

5.1 Aandrukken van uw gazon

Na het graszoden leggen is het van belang om de graszoden zorgvuldig aan te drukken. Dit kunt u op twee manieren doen. U kunt hiervoor simpelweg over de naden van de graszoden lopen om deze stevig aan te drukken, óf u kiest om gebruik te maken van een wals waarmee u het gehele gazon stevig aandrukt.

5.2 Aanlegbemesting toepassen

Aanlegbemesting zorgt ervoor dat de graszoden het hele jaar door sneller vastgroeien aan de ondergrond waardoor u deze sneller kunt betreden. Dit kan vaak al binnen een uur. Zo kunt u dus eerder genieten van uw verse grasmat. Het is hierbij belangrijk dat de bemesting gelijkmatig per dag wordt verdeeld over het gazon. Loop daarom over uw gazon en laat de bemesting tussen uw vingers op het gazon vallen. Wij raden af om met de hand te strooien omdat het middels strooien lastig is om de bemesting gelijkmatig over het gazon te verdelen.

6 – Gazon onderhoud

De eerste 6 weken na graszoden leggen zijn zeer belangrijk voor een gezonde grasmat. Is het bijvoorbeeld warm en droog weer? Zorg er dan voor dat u het gazon dagelijks sproeit. Na twee tot drie weken kan dit worden afgebouwd.

Betreden van het gazon

Betreden van het gazon mag hierbij dezelfde dag na het aanleggen, maar let er wel op dat u dit niet te intensief doet. Dit hoeft u dus niet per dag te doen. Na ongeveer 2 weken kunt u het gazon iedere dag intensief betreden.

Bemesten gras

Na ongeveer 4 weken kunt u beginnen met onderhoudsbemesting. Deze bemesting zorgt ervoor dat uw graszoden mooi dik van structuur blijven en groen van kleur. Hierdoor kunt u maanden lang genieten van een mooie groene grasmat!

Het gras maaien

Grasmaaien doet u zodra het gras circa 8 centimeter is. De maaihoogte van een grasmat is circa 4-5 centimeter. Heeft u uw gazon twee á drie keer eerder gemaaid? Dan mag u het gras ook korter gaan maaien.

Graszoden leggen: het complete stappenplan

Wilt u naast het uitgebreide stappenplan ook zien hoe wij te werk gaan? Bekijk dan direct onderstaande video vol met de beste tips over graszoden leggen, waarin u ziet hoe onze gras expert te werk gaat bij de aanleg van graszoden! Wilt u graag meer instructie- en/of informatievideo’s zien over alles wat betrekking heeft op graszoden en gazon? Bekijk dan hier ons volledige videokanaal.

Via Graszodenkopen.nl kunt u grasmatten leggen van een superieure kwaliteit

Grasmatten leggen doet u natuurlijk met de matten van Graszodenkopen.nl, die uitstekend van kwaliteit zijn. Graszodenkopen.nl oogst slechts één keer per 12 maanden. De grasmatten zijn dan sterk genoeg van zichzelf. Door onze optimale manier van kweken krijgt u de mooiste matten. U kunt op een snelle manier onze grasmatten leggen en optimaal genieten van uw prachtige tuin.

Meestgestelde vragen over het zelf leggen van graszoden