Graszoden leggen

Een gazon aanleggen met graszoden hoeft u niet veel moeite te kosten: het is heel eenvoudig. Graszoden laten leggen? Dat is niet nodig omdat Graszodenkopen.nl graszoden van topkwaliteit verkoopt. U kunt natuurlijk ook gras zaaien om een mooi gazon te krijgen, maar daar zitten nogal wat nadelen aan. De vogeltjes pikken namelijk uw graszaad weg, maar ook het onkruid is erg hardnekkig. Daarnaast kunnen er nogal eens plensbuien vallen, wat het pril groeiende gras niet ten goede komt. Daarom kunt u beter graszoden leggen van Graszodenkopen.nl. Wij telen een gras voor u dat uitzonderlijk hoog van kwaliteit en mooi donkergroen van kleur is. Als u graszoden wilt leggen, bent u lang niet zo duur uit als u mogelijk denkt: graszoden van Graszodenkopen.nl zijn veel goedkoper dan bijvoorbeeld bij uw lokale tuincentrum.

Graszoden leggen stappenplan

De graszoden van Graszodenkopen.nl leggen gaat gemakkelijk en snel. In dit stappenplan leggen wij u precies uit hoe u dit zelf graszoden kunt leggen.

Stappen:

  1. Oude grasmat verwijderen
  2. Ondergrond voorbereiden
  3. Bodem egaliseren
  4. Nieuwe graszoden leggen
  5. Nadat de graszoden gelegd zijn
  6. Gazon onderhoud
  7. Het complete stappenplan in video

1 – Oude grasmat verwijderen

Voordat u kunt beginnen met het leggen van uw nieuwe graszoden is het van belang dat de oude graszoden eerst worden verwijderd. Dit kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is het omspitten van uw gazon met een spade. Dit kunt u vervolgens herhalen over uw gehele gazon. Hier hangt echter ook een nadeel aan; als het gras te lang is dan blijven er vaak resten achter in de ondergrond. Het gevolg hiervan is dat na verloop van tijd uw bodem kan gaan inzakken. Mocht u echter een relatief klein gazon hebben, dan raden wij u aan om dit met een schoffel te doen.

graszoden verwijderen en leggen

De derde methode, één die wij vaak toepassen op het moment dat wij uw gazon gaan omspitten, is het gebruik van de snijmachine. Eventuele restjes gras langs de randen van uw gazon kunt u verwijderen met een schep. Na het lossnijden kan het oude gras vervolgens verwijderd worden.

2 – Ondergrond voorbereiden voor het leggen van graszoden

Na het verwijderen van het oude gras is de ondergrond zichtbaar. Het is vervolgens belangrijk om deze grond los te maken. Dit kan met een schep of met een freesmachine. Het losmaken van de grond stimuleert het bodemleven, en maakt het mogelijk de grond vervolgens te egaliseren.

3 – Bodem egaliseren

Voor het egaliseren van de bodem kunt u een hark gebruiken. Hierbij gebruiken veel mensen de hark met de tanden naar beneden. Dit is een mooie oplossing om de grond los te werken, zoals in de stap hiervoor, maar dit maakt het vervolgens moeilijk om de grond te egaliseren. Het is dan beter om dit te doen met de platte kant van de hark, dus met de tanden naar boven gericht. U kunt de grond overigens ook egaliseren met bijvoorbeeld een waterpas of een lat. Dit doet u middels een “strijkende” beweging. Wat wij zelf aanraden is het gebruik van een hooihark. Is de grond te los, en lukt het egaliseren niet volledig? Dan is het zaak om de bodem vervolgens te walsen door er bijvoorbeeld overheen te lopen om de grond aan te drukken. Uiteraard kunt u ook een wals huren.

Zodra de grond ongeveer 2-3 centimeter lager licht dan de aangrenzende grasmat of straat, kunt u beginnen met het leggen van de graszoden. De 2-3 centimeter is hierbij van belang, omdat de graszoden 2-3 centimeter dik zijn. Hierdoor zult u na het leggen van deze graszoden een mooie overgang zien tussen de aangrenzende grasmat of straatwerk, én uw nieuwe gazon.

4 – Nieuwe graszoden leggen

Na het egaliseren van grond kunnen we beginnen met het leggen van de graszoden! Leg de graszode op de grond, aansluitend aan de andere graszoden, en rol deze gemakkelijk uit. Komt u onderweg nog oneffenheden in uw bodem tegen doordat u er bijvoorbeeld overheen gelopen bent? Dan kunt u deze plekken tijdens het leggen van uw graszoden gaandeweg egaliseren.

graszoden leggen

4.1 Uitdagingen tijdens het graszoden leggen

Tijdens het leggen kunt u voor de uitdaging komen te staan dat uw graszoden doorrolt tegen bijvoorbeeld een muur. Dit maakt het afsnijden van de graszoden moeilijk. Het is dan beter om de grasrol vanaf de muur te rollen, zodat u deze vervolgens eenvoudiger kunt afsnijden. Dit kan overigens gewoon met een gekarteld broodmes. Een andere uitdaging waar wij vaak vragen over krijgen is het laten aansluiten van twee graszoden op elkaar. De meest eenvoudige manier om deze op maat te snijden is om deze over elkaar heen te leggen en door alle twee de zoden tegelijk te snijden. Verwijder vervolgens het meest onderliggende stuk zode, en u zult zien dat deze perfect op elkaar aansluiten.

4.2 Voorkom snijverlies

Heeft u lege plekken op uw gazon, bijvoorbeeld een baan langs uw muur of hekwerk? Dan is het noodzakelijk om delen van een graszode af te snijden om deze plekken op te vullen. Wij raden hierbij aan om de graszode dwars op deze plek te zetten om deze vervolgens af te snijden. Hiermee voorkomt u het meeste snijverlies en behoudt u de meeste m² voor de overige lege plekken om aan te vullen.

5 – Nadat de graszoden gelegd zijn

Na het aanleggen van uw nieuwe gazon zijn er twee acties die wij aanraden om uit te voeren om ervoor te zorgen dat uw gazon zo gezond mogelijk groeit.

5.1 Aandrukken van uw gazon

Na het leggen van uw nieuwe gras is het van belang om de graszoden zorgvuldig aan te drukken. Dit kunt u op twee manieren doen. U kunt hiervoor simpelweg over de naden van de graszoden lopen om deze stevig aan te drukken, óf u kiest ervoor om gebruik te maken van een wals waarmee u het gehele gazon stevig aandrukt.

5.2 Aanlegbemesting toepassen

Aanlegbemesting zorgt ervoor dat de graszoden sneller vastgroeien aan de ondergrond waardoor u deze sneller kunt betreden, en dus eerder kunt genieten van uw nieuwe grasmat. Het is hierbij belangrijk dat de bemesting gelijkmatig wordt verdeeld over het gazon. Loop daarom over uw gazon en laat de bemesting tussen uw vingers op het gazon vallen. Wij raden af om met de hand te strooien omdat het middels strooien lastig is om de bemesting gelijkmatig over het gazon te verdelen.

6 – Gazon onderhoud

De eerste 6 weken na het leggen van graszoden zijn zeer belangrijk voor een gezonde grasmat. Is het bijvoorbeeld warm en droog weer? Zorg er dan voor dat u het gazon dagelijks sproeit. Na twee tot drie weken kan dit worden afgebouwd.

Betreden van het gazon mag hierbij gelijk na het aanleggen, maar let er wel op dat u dit niet te intensief doet. Na ongeveer 2 weken kunt u het gazon intensief betreden.

Na ongeveer 4 weken kunt u beginnen met onderhoudsbemesting. Deze bemesting zorgt ervoor dat uw graszoden mooi dik van structuur blijven en groen van kleur. Hierdoor kunt u langer genieten van een mooie groene grasmat!

Grasmaaien doet u zodra het gras circa 8 centimeter is. De maaihoogte van een grasmat is circa 4-5 centimeter. Heeft u inmiddels uw gazon al twee á drie keer gemaaid? Dan mag u het ook korter gaan maaien.

Leggen graszoden het complete stappenplan

Wilt u naast het uitgebreide stappenplan ook zien hoe wij te werk gaan? Bekijk dan direct onderstaande video vol met tips, waarin u ziet hoe onze gras expert te werk gaat bij de aanleg van graszoden! Wilt u graag meer instructie- en/of informatievideo’s zien over alles wat betrekking heeft op graszoden en gazon? Bekijk dan hier ons volledige videokanaal.

Via Graszodenkopen.nl kunt u graszoden leggen van een superieure kwaliteit

Graszoden leggen doet u natuurlijk met de matten van Graszodenkopen.nl, die uitstekend van kwaliteit zijn. Graszodenkopen.nl oogst slechts één keer per jaar. De grasmatten zijn dan sterk genoeg van zichzelf. Door onze optimale manier van kweken krijgt u de mooiste matten. U kunt op een snelle manier onze graszoden leggen en dan optimaal genieten van uw prachtige tuin.