Vóór 13.00 besteld, in 1 werkdag bezorgd!
Levering door héél Nederland
Klanten beoordelen ons met een 9+
Bereken direct uw prijs
Bent u een hovenier? Bekijk dan hier uw mogelijkheden

Heksenkringen in het gazon bestrijden

Heksenkringen worden veroorzaakt door bepaalde, in de grond levende zwammen. De eerste voortekenen van het ontstaan van een heksenkring zijn (een of meer) cirkels van weelderig, donkergroen gras. Deze cirkels kunnen doorlopend of onderbroken zijn. In de zomer verschijnen er kringen van sporendragende paddenstoelen of stuifzwammen als het vochtig weer is.

Effecten van paddenstoelen in de heksenkringen #

De effecten van de verschillende paddenstoelen zijn verschillend. Sommige geven kringen van paddenstoelen zonder de kring van weelderig gras, andere alleen een ring van weelderig gras.

De lastigste en lelijkste is de weidekringzwam (Marasmius oreades). Zijn ringen bestaan uit een buitenste en een binnenste rand van krachtig, donkergroen gras met daar tussenin een strook bruin, dood gras of kale grond.
Er zit een dicht netwerk van zwamdraden (mycelium) in de grond, meestal op ongeveer 20-25 cm diepte, soms zelfs op 45 cm diepte. Deze draden zijn verantwoordelijk voor de dood van de middelste grasring door droogte en voedsel gebrek, omdat zij verhinderen dat water de wortels bereikt.

Bestrijden van heksenkringen #

Afzonderlijke heksenkringen zijn te bestrijden door te gieten met een ijzersulfaat oplossing (500 gram op 7 liter water). Reken daarbij 2,5 liter per m2 oppervlak.

Maak de aangetaste stukken eerst door en door nat. Bij de genoemde Marasmius oreades kan die behandeling al resultaat hebben als de ring pas net is verschenen. Al langer bestaande ringen zijn echter erg moeilijk weg te krijgen. Dat kan via onderstaande stappen:

  1. Stel als eerst precies de plaats van de binnenste en buitenste ring vast.
  2. Markeer 30 cm binnen en buiten deze zones.
  3. Haal het gras in het betreffende stuk weg en voer dat af. Zorg daarbij dat u geen geïnfecteerde grond verliest.
  4. Maak met een vork het open stuk grond los tot op 25 cm diepte en maak de grond goed fijn. Als de draden dieper gaan, maakt u gaten in de grond met een koevoet of ander werktuig op onderlinge afstanden van 15 cm.
  5. Begiet de grond met een oplossing van 3,5 liter water 38/40% formaline op 45 liter water met 60 gram vloeimiddel. Hiermee kunt u 9m2 behandelen.
  6. Bedek de grond met een zak of plastic folie en laat dat 7 tot 10 dagen liggen.
  7. Vork de grond door en laat dit 2 weken liggen als het om lichte grond gaat.
  8. Tot slot vult u de ondergrond met verse aarde aan en kan u nieuw graszaad inzaaien of verse graszoden leggen. Wacht bij zware grond vijf weken voordat u opnieuw gras aan gaat leggen.
Persoonsgegevens worden gebruikt voor de personalisatie van advertenties. Cookies kunnen worden gebruikt voor zowel gepersonaliseerde als niet-gepersonaliseerde advertenties.. Door 'Oké, sluiten' te kiezen of naar een volgende pagina te navigeren geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor het aanpassen van de toestemming of lees onze privacy policy.
Annuleren