Vóór 13.00 besteld, in 1 werkdag bezorgd!
Levering door héél Nederland
Klanten beoordelen ons met een 9+
Bereken direct uw prijs
Bent u een hovenier? Bekijk dan hier uw mogelijkheden

Hoe kan ik graszoden bewaren voor het leggen?

Graszoden kan u het beste zo spoedig mogelijk leggen nadat u ze hebt opgehaald of wanneer ze bezorgd zijn. Maar hoe kan u de graszoden zo lang mogelijk goed houden als u op dat moment niet gelijk aan de slag kan gaan? Om deze vraag te beantwoorden is het goed om uit te leggen waarom gras niet te lang opgerold moet blijven liggen.

Als gras vochtig in de rol komt en de temperaturen boven de ca 20 graden is dan begint de rol te broeien. Bij broei komt warmte vrij en deze warmte kan het gras niet kwijt. Hierdoor wordt de temperatuur in de rol steeds groter. In extreme gevallen kan dit wel 50-60 graden zijn.

Najaar met temperaturen onder 16 graden (ca sep-mrt): Graszoden blijven opgerold nog erg lang goed, ongeveer 48-72 uur. Kans op broei is er bijna niet maar het gras kan zijn kleur wel steeds meer kwijt raken als het langer opgerold ligt.

Temperatuur onder 20 graden #

De kans op broei is niet zo groot en het gras is op de rol 24-48 uur houdbaar.

Temperatuur 20-23 graden (gras droog) #

Gras is ongeveer 24 uur houdbaar.

Temperatuur 20-23 graden (gras vochtig) #

Gras is erg kort houdbaar, risico op broei, zo snel mogelijk leggen

Temperatuur boven de 23 graden #

Gras is erg kort houdbaar, risico op broei, zo snel mogelijk leggen

Hoe kan ik graszoden dan toch langer bewaren? #

  • Stapel de zoden van de pallet af, rol ze eventueel uit. Anders kunnen de tussenliggende zoden op de pallet gaan broeien.
  • Geef de zoden de kans om hun warmte kwijt te kunnen.
  • Wij adviseren u de graszoden vochtig te houden. U kunt de zoden nathouden door ze een beetje te besproeien met de tuinslag.
  • We raden u aan om de graszoden zo spoedig mogelijk te leggen. Zeker met warm en vochtig weer gaat de kwaliteit van niet-gelegde grasdozen snel achteruit.
  • Na aanleg gelijk beginnen met sproeien. Gras kan niet verbranden door te sproeien in de felle zon.
Persoonsgegevens worden gebruikt voor de personalisatie van advertenties. Cookies kunnen worden gebruikt voor zowel gepersonaliseerde als niet-gepersonaliseerde advertenties.. Door 'Oké, sluiten' te kiezen of naar een volgende pagina te navigeren geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor het aanpassen van de toestemming of lees onze privacy policy.
Annuleren