Vóór 13.00 besteld, in 1 werkdag bezorgd!
Levering door héél Nederland
Klanten beoordelen ons met een 9+
Bereken direct uw prijs
Bent u een hovenier? Bekijk dan hier uw mogelijkheden

Wat is broei?

Broei ontstaat bij vochtige graszoden met een temperatuur van boven de 20 graden celcius. Broei is warmte ontwikkeling in het hart van de pallet graszoden of grasrol. Temperaturen kunnen hoog oplopen tot wel 50-60 graden. U kan zich voorstellen dat de kwaliteit van het gras dan hard achteruit gaat. Wij leveren altijd verse graszoden. Met warm weer proberen we de graszoden zo laat mogelijk te oogsten, dus eigenlijk zo kort mogelijk voor vertrek. Daarnaast oogsten wij de graszoden liever droog dan vochtig. Een droge graszode gaat veel minder snel broeien.Tips om broei te voorkomen in graszoden:

  • zoden direct na levering verwerken of uitrollen.
  • bij aankomst van de graszoden de pallet met zoden uit elkaar halen, zodat de hitte binnen in de pallet eruit kan.
  • heeft u meerdere pallets graszoden besteld, neem dan eerst van elke pallet de bovenste lagen van de pallet. Zodat de pallets gelijkmatig leeg raken en de laatste pallet niet al broei verschijnselen heeft.
  • de pallet met graszoden in de schaduw zetten.
  • graszoden niet op de pallet afdekken met een doek/zeil.
  • kunt u de graszoden niet gelijk verwerken, rol ze dan op de bestrating uit en houd ze vochtig.

Als het gras al warm is 
Als de graszoden al warm aanvoelen wanneer u begint te leggen probeert u de zoden dan zo snel mogelijk te verwerken. Wacht ook niet totdat u al het gras hebt gelegd voordat u begint met sproeien. Gelijk beginnen is ons advies 

Broei 
Wanneer u toch broei in de graszoden hebt dan kenmerkt zich dat meestal doordat graszoden

  • In de lengte richting de helft van de mat is geel, andere helft is groen.
  • De zode is steeds om de ca 50cm geel over de gehele breedte van de zode.

Hoeveel sproeien bij broei / warm weer 
Bij erg warm weer dient u veel water te geven. Bij vermoeden van broei extreem veel. Het water zorgt er namelijk voor dat de graszode snel afkoelt en niet verder kan gaan broeien. Daarnaast zorgt water voor herstel. 

Fabeltje 
Gras verbrand niet door het in de volle zon water te geven.

Herstel 
Gras is een sterk en veerkrachtige plant die heel veel kan hebben. Echter wanneer de zode door broei 50 graden is geworden gaat het gras snel dood. Het is vaak lastig om te zeggen of het gras nog gaat herstellen. Door dagelijks meerdere keren flink water te geven bespoedigd u het herstel. Na twee weken is vaak beter te beoordelen welk gras nog wel gaat herstellen en wat dood is. Dode stukken kan u herstellen met nieuwe zoden. 

Persoonsgegevens worden gebruikt voor de personalisatie van advertenties. Cookies kunnen worden gebruikt voor zowel gepersonaliseerde als niet-gepersonaliseerde advertenties.. Door 'Oké, sluiten' te kiezen of naar een volgende pagina te navigeren geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor het aanpassen van de toestemming of lees onze privacy policy.
Annuleren