Gazon onderhoud

Graszoden en gazon onderhoud

Als u eens denkt aan de onderhoud van uw gazon, kunnen wij u van dienst zijn. Bij ons kunt u prachtige graszoden kopen, die wij keurig bij u aan huis leveren. Wij zorgen graag samen met u voor het onderhoud, zodat u in het tuinseizoen kunt genieten van uw prachtige tuin.

Onderhoud van uw gazon geeft minder werk met graszoden van Graszodenkopen.nl

Het inzaaien van graszaad heeft nogal wat nadelen. Het onderhoud kost nogal wat werk, maar er loeren ook gevaren. Er zijn namelijk altijd vogels die uw zaden weghalen, maar ook kunt u last hebben van flinke plensbuien die uw beginnende gazon verprutsen. Daarnaast is het lastig om het onkruid weg te halen wat op uw zojuist gekweekte grasveld groeit.

Voor het onderhoud dient u rekening te houden dat u bijtijds voldoende voeding geeft, dan blijft uw gras het mooist. De voeding dient voldoende stikstof te bevatten. Als u gras in het groeiseizoen lichtgroen of geel wordt, dient u dringend voeding te geven.

Verder dient u aan het onderhoud van uw gazon te werken door het maaien en sproeien van het gras. In de groeitijd moet u 1 à 2 keer per week maaien. Water geven in droge tijden kan worden beperkt tot één keer per week, het liefst ’s morgens. Verticuteren, ofwel het uitkammen van de grasmat, is één keer per jaar genoeg.

Voor het onderhoud moet u ook het onkruid verwijderen. Dit kunt u voorzichtig uitsteken, zodat de grasmat niet beschadigd. Mos kunt u tegengaan door uw gras optimaal te verzorgen, dan krijgt het gazon voldoende weerstand om mos tegen te gaan. Graszodenkopen.nl helpt u graag met deze tips voor het onderhoud van uw gazon!

Voor het onderhoud van uw gazon bent u afhankelijk van externe factoren, zoals bijvoorbeeld temperatuur, neerslag en vorst. Deze externe factoren resulteren in het feit dat iedere maand van het jaar om andere werkzaamheden en soort onderhoud van uw gazon vraagt. Om u hiermee op weg te helpen hebben wij hieronder een overzicht gemaakt waarin u per maand kunt zien welke werkzaamheden moeten worden toegepast voor een optimaal gezonde en groene grasmat!

Gazon onderhoud van maand tot maand 

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen kunnen graszoden dus eigenlijk gelegd worden in iedere maand van het jaar. De vraag wanneer graszoden leggen kan en waar u hiervoor rekening mee moet houden verschilt dus per maand. In dit overzicht wordt bij benadering aangegeven wanneer bepaalde werkzaamheden, behorend bij de maand van het jaar, moeten worden uitgevoerd om graszoden te kunnen leggen. Hiervoor zijn twee factoren van belang: 

• Het type gazon

• Wanneer de grond en het overheersende weertype het meest geschikt zijn voor het verrichten van de werkzaamheden.

Waar u per maand rekening mee moet houden en hoe u te werk moet gaan leest u in het overzicht hieronder.

Januari

Laat deze maand het gras zoveel mogelijk  rusten. Verwijder op het gras gewaaid afgevallen blad, maar loop niet op bevroren gras. Als er na regen langere tijd water op het gazon blijft staan moeten de plekken die te lang nat blijven, worden gedraineerd. Bij nat weer is het niet verstandig om met een kruiwagen of grasmaaier over het gazon rijden. Dit gereedschap verdicht de bodemstructuur namelijk.

Tip: Geef de maaimachine en andere gereedschappen die u voor het gazon gebruikt een goede onderhoudsbeurt voor het seizoen weer begint. 

Februari

Vanaf februari is het aan te raden de grasmat regelmatig controleren op activiteiten van wormen of zieke plekken na een periode met zacht weer. Komt u veel wormenhoopjes tegen, dan is het verstandig deze te verspreiden. Mocht tegen het eind van februari de zon vaker schijnen dan is het aan te raden om een mosdoder toe te passen. Is dit niet het geval en is het daardoor nog te koud? Dan kunt u hiermee wachten tot in maart.

Tip:  Koop een bodemtest om de PH-waarde van uw gazon te bepalen.  Mocht het nodig zijn: ontzuur uw gazon met kalk, of verzuur uw gazon met turf.

Maart

Ook in maart dient u opnieuw wormenhoopjes te verspreiden. Ga daarnaast licht met de bladhark over het gazon om rommel op te ruimen. Komt u een viltlaag tegen in uw gazon? Dan kunt u dit licht verticuteren, waardoor de viltlaag afneemt. De volgende stap die u hier kunt nemen is het gras maaien met hoog afgestelde messen. Merkt u tijdens het maaien dat het gras is opgevroren door de vorst die in maart regelmatig voorkomt? Dan raden wij u aan om eerst met een roller over het gras te gaan. Tijdens het maaien wilt het wel eens voorkomen dat er slordige randen overblijven aan de zijkanten van de grasmat. Bijvoorbeeld omdat een hek, muur of stoeprand het maaien hier bemoeilijkt. Deze randen kunt u vervolgens verwijderen. Zorg ervoor dat u deze randen recht afsnijdt zodat het gras weer mooi kan doorgroeien.

Tip: Gebruik voor het afsnijden een broodmes of een scherpe schop

April

April is aangebroken! Dit betekent dat het tijd is om te starten met verticuteren. Maai daarnaast vaker naarmate het weer en de groei van het gras dat noodzakelijk maken, en blijf regelmatig op grasziekten controleren. Strooi begin tot half april de basisbemesting gelijkmatig over uw gazon en gebruik zo nodig een paar dagen later een onkruidbestrijdingsmiddel. Verwijder eventueel grof gras en zaai op die plekken het gewenste mengsel in. Zitten er slecht begroeide plekken in uw gazon? Zaai deze dan bij of verwijder deze om vervolgens alsnog een nieuw gazon in te zaaien. Controleer tot slot pas gelegde zoden op groei en strooi er wat zandige compost overheen als dat nodig is om kuilen of naden op te vullen. 

Mei

Stel de maaimachine begin mei af op de zomerse snijhoogte; tussen 3 en 4,5 cm. Maai het gras iedere week als het snel groeit. Ga door met het bestrijden van onkruid. Merkt u dat er veel mos in uw gazon zit? Gebruik dan ijzersulfaat om dit te bestrijden. Vervolgens is het tijd om te verticuteren. Mei is tegelijkertijd de maand waarin de temperaturen flink kunnen oplopen waardoor er periodes van droogte ontstaan. Het kan vanaf dit moment dus noodzakelijk zijn om te beginnen met het sproeien van het gazon. Bij voorkeur doe u dit vroeg in de ochtend of ‘s middags. Geef half of eind mei eventueel een lichte bemesting met stikstofrijke mest. 

Juni

Het gras zal in juni flink doorgroeien, dus maai in deze maand het gras vaak! Als plekken met kruipende onkruiden lastig zijn, kunt u die voor het maaien losharken. Ga door met het bestrijden van onkruid en sproei het gazon als dat nodig is.  Juni is ook de maand om kale plekken te herstellen. Bijvoorbeeld door gras te zaaien of vervangende graszoden te leggen. Belucht plekken die zwaar worden belopen of op een andere manier intensief gebruikt en strooi er wat zandige compost op. 

Tip: Het gras zit volop in de groeiperiode. Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn. Botte messen veroorzaken uitdroging van grassprieten. 

Juli

Maai net als in juni het gazon regelmatig. Hark op plekken met kruipend onkruid, zoals emelten of emerlingen, voor het maaien goed los. Strooi begin juli weer kunstmest gelijkmatig over het gazon. Spuit zo nodig met bestrijdingsmiddelen als er veel (kruipend) onkruid in uw gazon zit, en sproei het gazon bij droogte.

Tip: Staat het zwembad of trampoline op het gazon? Verplaats deze zo nu en dan. Kale plekken herstellen snel met de juiste bemesting.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Augustus

Ook augustus staat in het teken van het regelmatig maaien voor het onderhoud van het gazon. Dit is overigens wel de laatste maand waarin u de zomerhoogte. Goed blijven sproeien bij warm weer. Geef half tot eind augustus voor de laatste maal in het seizoen kunstmest, eventueel gevolgd door een laatste bespuiting met een bestrijdingsmiddel.  Nu kunnen nieuwe gazons worden ingezaaid.

September

Stel tegen het eind van de maand de maaier weer hoger af, omdat het gras nu langzamer gaat groeien. Er kan dus minder vaak gemaaid worden. Controleer de toestand van de grasmat en voer ‘herfst reparaties’ uit: verticuteer indien nodig om de viltlaag of strooisel uit de grasmat te halen, belucht sterk verdichte plekken en strooi wat zandige compost. Strooi eventueel scherp zand om het mos onder controle te houden. Gebruik geen mosdoder in deze tijd van het jaar. Controleer als het weer kouder en vochtiger wordt, regelmatig op aantastingen van de grasmat. Tevens is september een goede maand om kale plekken te herstellen. Zaai ze in of leg nieuwe graszoden. Bemest voor de laatste keer van het jaar met een langzaam werkende bemesting. 

Oktober

In oktober is ook weer tijd om te maaien, maar switchen we hier van de zomerhoogte naar de winterhoogte; 4,5 centimeter. Maar in oktober enkel in droge periodes als de grasgroei dat noodzakelijk maakt. Belucht en strooi zandige compost als dit in september niet al is gebeurd. Verwijder afgevallen blad regelmatig van het grasveld zodat hier geen grasziekten en schimmels door ontstaan. Vanaf dit moment begint overigens de ideale periode om een gazon te bezoden. 

maaien voor onderhoud van uw gazon

Tip:  Controleer de PH-waarde van uw gazon. Als de PH lager is dan 5, strooi dan voldoende kalk om de PH-waarde tussen 5,5 en 6,5 te krijgen. 

November

Een laatste keer maaien kan nodig zijn, maar maai nooit als het vriest of als de grond nog bevroren is en ook niet als de grond vlak na regen erg drassig is. Als u het maait dan op minimaal op de winterhoogte van 4,5 cm. Blijf afgevallen blad wegharken om schimmels en grasziekten te voorkomen. Zolang er geen sprake is van vorst of natte periodes kunt u uw vers gekochte graszoden leggen!

Tip: Heeft u natte plekken in het gazon of blijft er zelfs water staan? Steek dan een tuinvork in de grond en beweeg deze op en neer. Zo kan water dieper de grond indringen. 

December

Ook in december kun graszoden leggen. Mochten er nog steeds bladeren op uw gazon vallen, dan kunt u gewoon verder gaan met het opruimen van het blad als dat nog nodig is. December is ook de periode waarin vaak de eerste vorst ontstaat. Mocht dit het geval zijn, loop dan zo min mogelijk over uw gazon als het gevroren heeft.

Graszodenkopen.nl zorgt voor weinig onderhoud aan uw graszoden

Graszodenkopen.nl oogst slechts één maal per jaar het gras, zodat de zoden van zichzelf heel stevig worden.

Verder op deze website kunt u met de opgave van het benodigde aantal vierkante meter precies zien hoeveel de graszoden u, inclusief vervoer, gaan kosten.

Hebt u nog vragen over onze graszoden en/of onderhoud van uw gazon, neemt u dan gerust contact op.