Schaduwgras

Schaduwgras is een grassoort die speciaal is ontworpen voor tuinen en zoden die weinig zonlicht krijgen. Ligt uw tuin (deels) in de schaduw? Dan is schaduwgras zeker een aanrader. Schaduwgras groeit prima op plekken waar minder zonlicht is. En op plaatsen met veel zonlicht groeit het alleen maar nog beter.

Wanneer moet ik schaduwgras gebruiken?

Schaduwgras komt erg van pas wanneer u gras wilt aanleggen op oppervlaktes waar de zon weinig schijnt. Denk bijvoorbeeld aan gras aanleggen in een tuin die (voor het grootste gedeelte) gelegen is in de schaduw. Door de unieke samenstelling van de hoogwaardige graszaden Deschampsia, Veldbeemgras en Roodzwenkgras is dit type gras zoals benoemd goed bestand tegen weinig zonlicht. Dit type graszoden groeit echter nog beter bij zonlicht, waardoor deze graszoden zelfs nog beter aarden op oppervlaktes met veel zon.

Wat zijn de voordelen van schaduwgras?

Naast het feit dat schaduwgras goed groeit in de schaduw, is het door de unieke samenstelling van hoogwaardige graszaden ook uitermate bestand tegen betreding en intensief gebruik. Waar andere soorten graszoden zonlicht nodig hebben voor herstel, kan schaduwgras uitstekend herstellen met weinig tot geen zonlicht. Daarnaast heeft dit type graszode weinig onderhoud nodig; tweemaal sproeien per week en regelmatig bemesten zijn de belangrijkste en meest voorkomende werkzaamheden voor een mooi en gezond gazon.

Hoe wordt schaduwgras gelegd?

U kunt graszoden uiteraard laten aanleggen door één van onze experts, maar u kunt het ook zelf doen. Bij het aanleggen van een gazon bestaande uit schaduwgras zijn er een aantal voorwaarden waar u rekening mee moet houden.  

Met de onderstaande tips kun je stapsgewijs aan de slag met het aanleggen van jouw nieuwe gazon:

  • Bereken hoeveel graszoden u nodig heeft in vierkante meters en wees niet te zuinig, het perceel moet wel tot de rand gevuld kunnen worden. Per m² graszode gaat er altijd oppervlakte verloren bij het snijden en inpassen van de graszode in uw tuin. Bestel dus altijd iets meer dan u denkt nodig te hebben.
  • Spit de grond om voor een egaal gazon te zorgen. Hierbij kunt u compost door de grond spitten of later bemesting aanbrengen.
  • Laat de grond rusten en haal het eventueel aanwezige onkruid direct weg.
  • Stamp de grond na het rusten goed aan en egaliseer de grond door middel van een rechte balk of een ander stevig recht voorwerp.
  • Is de grond volledige geëgaliseerd? Haal dan vervolgens twee centimeter grond los zodat het gras goed kan wortelen, en bemest de grond. Heeft u de compost al aangebracht tijdens het omspitten van de grond, dan kunt u dit overslaan.
  • Maak de grond vervolgens nat met een sproeier, en rol de graszoden erover uit totdat uw volledige tuin bedekt is met verse graszoden.
  • Sproei er twee keer per week water overheen en bemest regelmatig om uw gazon mooi te houden.

Hoe wordt schaduwgras onderhouden?

Dit type gras is makkelijk te onderhouden. Naast tweemaal per week sproeien en regelmatig bemesten is ook het bijhouden van de hoogte van belang. Let hierbij goed op dat u het gazon niet te kort maait. Houd bij schaduwgras rekening met een hoogte van minimaal vijf centimeter voor een mooi gazon. Verwijder na het maaien ook altijd het gemaaide gras. Tot slot zal het gazon jaarlijks geverticuteerd moeten worden om het gras in optimale staat te houden. Als u ziet dat er op termijn lichte of kale plekken ontstaan dan is bijzaaien de perfecte manier om het gazon bij te werken.

Wat is het verschil met speelgras?

De voordelen van schaduwgras gelden grotendeels ook voor speelgazon. Echter verschillen de types speelgras en schaduwgras wel degelijk van elkaar. De reden hiervoor is het verschillende doeleinde waar deze twee types voor worden ontwikkeld. Bij de productie van speelgras ligt de nadruk voornamelijk op herstel na betreding. Hierdoor is dit type uitermate geschikt voor oppervlaktes die intensief gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan speeltuinen of een voetbalveld. Schaduwgras is, zoals de naam het al zegt, geproduceerd voor het groeien in omgevingen met weinig zon. Ondanks dat zowel speelgazon als schaduwgras snel hersteld, doen ze dit dus onder andere omstandigheden.