Engerlingen bestrijden

Heeft u last van kale plekken en gele plekken in uw mooie gezonde gazon? Dan is de kans groot dat u last heeft van engerlingen. Engerlingen zijn een soort van larve van verschillende keversoorten die uw gazon vernielen, wat zich dus kenmerkt in de kale en gele plekken die u zult zien ontstaan in uw gazon. Engerlingen zijn nadelig voor de kwaliteit en kleur van uw gazon, waardoor u waarschijnlijk wilt overgaan op engerlingen bestrijden. Alle informatie die u hierbij nodig heeft over engerlingen, en hoe u kunt starten met de engerlingen bestrijden, leest u hieronder!

Wat zijn engerlingen?

Zoals eerder beschreven zijn engerlingen een soort larve van verschillende soorten bladsprietkever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meikever, junikever, rozenkever, neushoornkever en Johanneskever. U herkent de engerling als een dikke witte, grijze of geelwitte larve in uw gazon met een bruinoranje kop.

meikevers en engerlingen bestrijden

Daarnaast kunt u de engerling herkennen aan de lichaamsstructuur. Engerlingen  hebben een lichaam in de vorm van een C, de huidstructuur van een rups en kunnen zo’n 4 tot 5 centimeter lang worden. Ondanks dat het dus relatief kleine larven zijn, is het belangrijk dat u bij het nastreven van een groen en gezond gazon de engerlingen bestrijdt.

Engerlingen in uw gazon herkennen

Voordat u kunt starten met engerlingen bestrijden is het noodzakelijk om te bepalen of u uw gazon onderhevig is aan een engerlingenplaag. Naast het feit dat u de engerling aan zijn uiterlijk kunt herkennen zijn er nog andere signalen die en, en of u deze engerlingen moet bestrijden.

Het eerste signaal wat duidt op de aanwezigheid van engerlingen is het ontstaan van ronde plekken met afsterven of zelfs dood gras. Daarnaast komt het gras van uw gazon vaak los te liggen; engerlingen bewegen zich namelijk voort in de toplaag van uw gazon. Ten derde is het goed om te weten dat de mei- en junikevers de meeste eitjes leggen waar engerlingen uit voortkomen. De naam van de kevers zegt het eigenlijk al; als u in de maanden mei en juni veel kevers op uw gazon aantreft dan kan dit duiden op de (toekomstige) aanwezigheid van engerlingen.

engerlingen en meikevers

Tot slot zult u bij de aanwezigheid van engerlingen veel vogels op uw gazon zien. Vogels zijn problematisch voor de kwaliteit van uw gazon. Zoals benoemd bewegen engerlingen zich voort in de toplaag van uw gazon. Vogels zien de engerlingen als voedsel, en zullen dus de toplaag kapot “pikken” om zich te goed te kunnen doen aan de engerling. Het gevolg hiervan is dat de toplaag van uw gazon kapot gaat, waardoor het gazon zich vervolgens ook moeizamer kan herstellen.

Waarom moet u engerlingen bestrijden?

Op de vraag waarom u engerlingen moet bestrijden is een eenvoudig antwoord mogelijk; engerlingen zijn een ware plaag voor uw gazon. De engerlingen doen zich direct na het uitkomen van de eitjes tegoed aan de wortels van het gras in uw gazon. Het gevolg hiervan is dat uw gazon onvoldoende vocht en meststoffen kan opnemen om het gras groen te houden. Hierdoor kunnen er kale en gele plekken in uw gazon ontstaan. Ook het herstel van eventuele schade aan uw gazon wordt hierdoor bemoeilijkt. Ook de nodige vogels die worden aangetrokken door de engerlingen zullen de nodige schade aan uw gazon aanrichten.

Wanneer engerlingen bestrijden?

De beste periode om de engerlingen te bestrijden is begin juli tot en met september. Zoals benoemd zullen de meeste engerlingen namelijk in mei en juni uit hun ei kruipen, waardoor ze in de loop van juni zullen beginnen met het aanvreten van uw gazon. In juli zijn alle eitjes zo goed als uitgekomen, waardoor u de engerlingen in één keer kunt bestrijden. Engerlingen bestrijden kunt u op de onderstaande manieren doen.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

De meest gebruikte methode voor het bestrijden van engerlingen is het uitzetten van aaltjes. Aaltjes zijn een soort van microscopische wormen, welke u het beste vergelijken met een soort parasiet. Dit komt door het feit dat aaltjes na het uitzetten op uw gazon op zoek zullen gaan naar een bron van leven waarmee zij zich kunnen voeden; in dit geval dus de engerlingen op uw gazon.

Goed om hierbij te weten is dat de aaltjes verder geen negatieve impact op verder bodemleven hebben. Engerlingen bestrijden via aaltjes is zelfs aan te raden. Aaltjes zijn namelijk microwormen die van nature al voorkomen tussen het bodemleven. Op het moment dat aaltjes de engerlingen bestrijden, zal dit dus op een natuurlijke manier gebeuren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bodemleven verder bevorderd, en zal de vruchtbaarheid van de graszoden verder toenemen. U behoudt als het ware de biologische levenscyclus binnen uw tuin. Voor het bestrijden van engerlingen kunt u de aaltjes één keer per jaar inzetten.

engerlingen bestrijden met aaltjes

Engerlingen chemisch bestrijden

Naast het uitzetten van aaltjes kunt u er ook voor kiezen om een vloeibare bemester te gebruiken om engerlingen te bestrijden. Deze vloeibare bemesters specifiek voor engerlingen bestrijden zijn er van verschillende merken en types. Het idee van een vloeibare bemester is dat u hiermee de weerbaarheid van de grasmatten verhoogd. Hierdoor raakt uw gazon beter bestand tegen plagen zoals engerlingen of emelten. Door de vloeibare bemester te verspreiden veranderd de smaak van de grasmat voor engerlingen, waardoor deze het niet meer lekker vinden. Om vervolgens op zoek te gaan naar voedsel zal de engerling dieper in de grasmat kruipen. Hier zullen ze vervolgens geen eten vinden, waardoor de engerling zal sterven. U kunt de vloeibare bemesting eenvoudig verspreiden over uw gazon middels een tuinslang. Hiermee kunt u uw volledige gazon snel en effectief bemesten. Goed om te weten, andere (huis)dieren en insecten ondervinden hier geen enkele schade van.

Voor welke methode u ook kiest, van alle bestaande methodes is bewezen dat deze goed werken bij het bestrijden van engerlingen. Het begint bij het herkennen van de aanwezigheid van engerlingen op uw gazon, waarna u kunt overgaan op de bestrijding. Hierbij geldt; hoe eerder u constateert dat er engerlingen in uw gazon zitten, hoe eenvoudiger de bestrijding. De bestrijdingsmiddelen en aaltjes kunt u vinden bij uw lokale tuincentra. Succes met de bestrijding van engerlingen.